Ce tip de polistiren expandat alegi pentru fatada?

Cand alegi polistirenul expandat pentru fatada, ti se recomanda ca densitatea acestuia sa fie minim 15 kg/mc. Acest lucru se refera de fapt, la gradul de rigiditate al polistirenului, sau mai tehnic spus la rezistenta lui la compresiune.

Sa intelegem semnificatia acestei rezistente, din Fisa de produs Standard.

Produsele sunt denumite prin niste cifre: 50; 70; 80, etc.

Aceste cifre reprezinta „rezistenta la compresiune la o deformare de 10%”.

Incepand cu data de 01 01 2007, rezistenta la compresiune (la o tasare de 10%) este cel mai important factor, dupa care se clasifica şi se denumesc produsele , conform standardului de produs SR EN 13163-polistiren expandat EPS.

Anterior acestei date, denumirile  produselor erau în functie de densitate.

In conditiile în care polistirenul fatadei trebuie să reziste la socuri mecanice (lovituri, grindina, vint, etc.), rezistenta la compresiune este un criteriu important în alegerea tipului de polistiren. Aceasta rezistenta trebuie să fie de minim 70 kPA (ceea ce corepunde acelei densitati minime de 15kg/mc, de care ai mai auzit).

Polistirenul cu rezistenta la compresiune mai mica de 70 kPA, este recomandat pentru interior.

Rezistenta la compresiune se obtine printr-un control foarte riguros al procesului de fabricatie: perlele să fie raspandite omogen  şi să fie bine sudate (polistirenul să nu fie sfaramicios), dar se obtine, mai ales, în functie de densitate (kg/mc).

Care este legatura intre rezistenta la compresiune şi densitate?

Pentru exemplificare, luam un tabel al produselor Zentyss.

Precizez ca  EPAN este denumirea produselor acestui producator, asa cum A il vei gasi la produsele Austrotherm (A50, A70…), etc. Denumirea prescurtata pentru polistiren expandat este EPS.

Rezistenta la compresiune creste odata cu cresterea densitatii, dar, putem avea rezistente diferite la aceiasi densitate:

produsul cu rezistenta  70 KPa    -densitate =15 kg/mc

produsul cu rezistenta  80 KPa    -densitate =15 kg/mc

Produsul tip 80, desi are aceiasi densitate cu cel de tip 70, are calitati in plus ce-i dau denumirea de: polistiren „calitate fatada”.

Ne intoarcem la producator, şi mai citim un tabel:

Producatorul recomanda  produsele EPAN 70, 80, 100, 120, pentru „izolare termica pereti exteriori”, ceea ce înseamna că aceste produse sunt corespunzatoare pentru a izola, pe exterior,   peretii cladirilor.

EPAN 80 este recomandat, în plus, pentru ”izolare termica fatade cladiri civile”.

Ce este polistirenul „calitate fatada” ?

Majoritatea producatorilor fabrica şi acest polistiren „calitate fatada”, (identificat cu litera F), care are calitati in plus:

  • este un polistiren omogen, cu granule bine sudate, ce nu are in compozitie material reciclat, toate acestea dandu-i un grad de rigiditate superior.
  • este „batran” în momentul livrarii, adica contractiile materialului sunt consumate în totalitate inainte de punerea în opera. Este o caracteristica importanta pe care trebuie să o aiba polistirenul utilizat la fatada.Polistirenul trebuie să fie complet detensionat, în conditiile în care nu dorim să  apara contractii (fisuri), în adezivul de lipire, în masa de spaclu protectoare, sau în tencuiala decorativa.

În concluzie:

  • dupa criteriul „calitate maxima”, alegi pentru izolarea fatadei, polistirenul „calitate fatada”.
  • dupa criteriul „calitate/pret”, alegi pentru izolarea fatadei, polistiren expandat  cu rezistenta la compresiune de  minim 70kPa (densitate minim 15kg/mc).

Pentru alte detalii despre caracteristicile polistirenului expandat, voi reveni cu amanunte.

Va doresc o zi buna!

Victoria

Reclame