Evitarea condensarii vaporilor de apa pe suprafata interioara a elementelor de constructie ese o alta conditie pentru confortul tau. Si din aceasta conditie se poate determina grosimea izolatiei elementelor de constructii.

Cum se explica fenomenul de condens?

Aerul atmosferic contine totdeauna o cantitate de umezeala, sub forma de vapori de apa. Inainte sa iti explic fenomenul propriu-zis, trebuie sa intelegi ca aerul cald poate sa contina o cantitate de vapori mai mare decat poate sa contina aerul rece. Cantitatea maxima de vapori de apa, ce poate fi continuta de un metru cub de aer aflat la diverse temperaturi, o poti vedea in tabelul urmator:

Valori compartive Temperatura aerului ̊C
-10 0 +10 +16 +20 +40
Cantintatea maxima de vapori de apa, in g/mc 2,14 4,84 9,4 13,6 17,3 30,3
Presiunea maxima a vaporilor de apa, in mmHg 1,95 4,58 9,2 13,6 17,5 31,8

Corespunzator cantitatii maxime de vapori, avem presiunea maxima a vaporilor de apa, exprimata in milimetri coloana de mercur (mmHg).

Aceste valori maxime, corespund umiditatii maxime, φ=100%, atat pentru aerul cald cat si pentru aerul rece.

Presiunea vaporilor de apa este notiunea cu care se lucreaza in calculele la condens.

Ce se intampla intr-o camera incalzita?

La o temperatura de +20 ̊C si umiditate de 60%, aerul poate sa contina 10,38 g/mc vapori de apa (presiune partiala de 10,52 mmHg).

Aerul cald, incarcat cu acesti vapori, tinde sa migreze spre zonele reci. Aerul se va raci in contact cu suprafetele reci si nu va mai putea tine in suspans toata aceasta umezeala.

Daca te uiti in tablel, la +10 ̊C aerul poate sa tina maxim 9,4 g/mc vapori (presiune maxima de 9,2 mmHg). Cantitatea pe care nu a putut sa o mai tina in suspans, a condensat. De fapt s-a atins presiunea maxima de 10,52 mmHg, inca de la temperatura de +12 ̊C, aceasta temperatura fiind punct de roua, in acest exemplu.

Temperatura pentru care presiunea partiala a vaporilor de apa atinge presiunea maxima de saturatie se numeste punct de roua. Este temperatura la care apare condensul.

Ce legtura are punctul de roua cu suprafata peretilor?

Daca temperatura suprafetei interioare a unui perete exterior (sau a unei portiuni de perete: grinda, buiandrug de beton) este egala sau mai mica decat punctual de roua, apare condesul pe suprafata acelui perete. Am selectat cateva temperaturi ale punctului da roua pentru umiditati mai uzuale:

TEMPERATURA PUNCTULUI DE ROUĂ (Ɵr) PENTRU DIFERITE TEMPERATURI ŞI UMIDITĂŢI RELATIVE ALE AERULUI INTERIOR

Umiditatea relativă a aerului φ i % Temperatura aerului interior, Ti în °C
12 14 16 18 20 22
65 + 5,7 + 7,5 + 9,4 +11,3 +13,2 +15,1
60 + 4,5 + 6,4 + 8,2 +10,1 +12,0 +13,9
55 + 3,2 + 5,1 + 7,0 + 8,8 +10,7 +12,5
50 + 1,9 + 3,7 + 5,6 + 7,4 + 9,3 +11,1
45 + 0,4 + 2,3 + 4,1 + 5,9 + 7,7 + 9,5

Dupa cum observi, temperatura la care apare condensul nu este 0 ºC, cum gresit se mai spune.Temperatura de condens este sub 0 ºC, in putine situatii, doar pentru umiditati si temperaturi ale aerului interior scazute.

Poti sa determini temperatura pe suprafata interioara a elementelor de constructii (Tsi) si sa  compari temperatura minima calculata, cu temperatura punctului de roua (Ɵr).

Tsi(Tsi min;Tsi colt) ≥ Ɵr

Ce masuri poti sa iei pentru a preveni condensul pe suprafata peretilor?

  • Prima masura este sa izolezi elementele de constructii. Marind rezistenta lor termica se mareste temperatura suprafetelor interioare, in asa fel incat aceasta temperatura sa nu coboare cu mai mult de 4 ºC fata de temperatura aerului interior, la pereti, sau cu mai mult de 2 ºC la pardoseli si 3 ºC la tavane.
  • In bai (incaperi cu umiditate ridicata, pana la 75%) se impune o bariera de vapori pe suprafata interioara a tencuielii peretilor (nu si pe tavan) care poate fi chiar gresia aplicata etans. In acest fel se evita umezirea crescanda a elementelor de constructie. In plus, poti sa reduci umiditatea aerului interior cu ajutorul instalatiilor de ventilatie.
  • In incaperi de locuit, in care umiditatea creste doar in unele perioade, sunt de preferat tencuielile interioare poroase care joaca rolul de regulator al regimului de umiditate. Aceste tencuieli absorb umiditatea in exces, cand aceasta umiditate creste si o cedeaza aerului inconjurator cand sunt supuse uscarii.

Condensul se poate produce si in interiorul elementelor de constructii,dar despre acest fenomen voi vorbi intr-un post viitor.

Cu bine,  Victoria