Sistemul de izolare al fatadei cu polistiren se mai numeste termosistem.

Mai intai trebuie sa stii din ce este compus un termosistem pentru a sti:

Ce materiale trebuie sa cumperi pentru izolarea fatadei?sistem termo-izolare

 1. mortar adeziv, pentru lipirea placilor de polistiren
 2. polistiren expandat
 3. dibluri rozeta pentru polistiren
 4. plasa din fibre de sticla inglobata in mortarul adeziv
 5. grund, care face legatura intre stratul de mortar adeziv armat si tencuiala decorativa.
 6. tencuiala decorativa
 7. profil de soclu din aluminiu
 8. dibluri din aluminiu, pentru fixarea profilului de soclu
 9.  profile din aluminiu cu plasa, pentru protectia colturilor
 10. profile cu picurator, pentru muchii orizontale
 11. profile de contact cu tamplaria

Din aceasta lista pot lipsi : profilul de soclu cu diblurile aferente ( 7 si 8 ), profilul cu picurator pentru muchii orizontale ( 10 ) si profilul de contact cu fereastra ( 11 ). Pe acestea le poti “inlocui” printr-un montaj adecvat al plasei de fibra de sticla in zonele in care aceste profile ar fi fost necesare.

Deci, acestea sunt materialele pe care trebuie sa le cumperi!

Numai ca aceste materiale le gasesti pe piata sub tot felul de denumiri, asa cum le-au botezat producatorii lor, iar magazinele ti le recomanda pe cele comercializate de ele.

Ce trebuie sa stii ?

Varianta 1: Poti sa cumperi un „termosistem complet”.

Producatorii mai mari de pe piata iti ofera toate materialele componente ale termosistemului, sub marca proprie, denumind sistemele de izolare dupa numele firmei lor.

Astfel, vei auzi de: termosistem Baumit, termosistem Knauf, termosistem Capatect, termosistem Ceresit-Ceretherm, termosistem Baumix si altele.

Daca alegi sa cumperi un termosistem complet, stii sigur ca materialele se vor potrivi intre ele (in special mortarul adeziv cu grundul si tencuiala decorativa), si ai garantia producatorului in ce priveste calitatea. Depinde doar de increderea pe care o ai in marca respectiva.

Nu ramane decat sa cauti magazinele ce comercializeaza produsele producatorului respectiv.

Varianta 2: Poti sa iti compui singur termosistemul.

Daca vrei sa iti compui tu termosistemul, la un pret mai convenabil, poti cumpara materialele dupa criteriul calitate/pret de unde doresti, dar va trebui  sa dai atentie catorva aspecte:

 • Mai intai trebuie sa alegi adezivul de lipit polistiren in functie de stratul suport pe care il ai: tencuiala, caramida, b.c.a., OSB. Pentru caramiada cu goluri, sau b.c.a., sunt de preferat adezivi cu o putere mai mare de prindere, avand in vedere ca prinderea mecanica cu dibluri e deficitara (diblurile tind sa  iasa din gauri).
 • Apoi trebuie sa asiguri compatibilitatea intre ultimile trei straturi: mortarul adeziv de protectie, grundul si tencuiala decorativa.In primul rand, te hotarasti asupra ultimului strat: tencuiala decorativa. Aceasta tencuiala poate fi siliconica, silicatica, pe baza de rasini sintetice etc. Fiecare din aceste tencuieli are grundul (amorsa) ei, iar acest grund trebuie sa se portriveascsa si cu mortarul adeziv peste care se aplica.Compatibilitatea se refera, atat la aderenta intre straturi, cat si la elasticitatea lor. Straturi cu elasticitati diferite se comporta diferit, atat in timp cat si la variatiile de temperatura. Astfel, in timp, apar fisuri care pe langa paguba estetica, compromit si scopul pentru care au fost executate, de protectie si izolare termica.Dar  nu-ti face griji prea mari, pentru ca mortarul adeziv, indiferent ca-i zice weber, kleber, ceresit, klebespachtel etc, este facut cat mai universal, sa se potriveasca cu cat mai multe tipuri de amorse. Totul este sa nu aplici peste acest mortar adeziv tinci sau alte materiale care nu au legatura cu materialele implicate in termosistem, cum am mai vazut la unii… meseriasi.
 • Alt material caruia trebuie sa ii dai atentie este plasa din fibre de sticla.Trebuie sa cumperi plasa cu greutatea  specifica de minim 145 g/mp.Daca cumperi mai ieftina (cu greutate specifica mai mica), vei avea mari probleme la executie. Plasa mai moale se va intinde, se  va bucla, cand o vei  ingloba in stratul de mortar adeziv. In plus, nu isi indeplineste nici rolul de armatura, suficient de rigida  incat sa impiedice aparitia fisurilor la imbinarile intre placile de polistiren.
 • Si, evident, un alt material caruia trebuie sa-i dai importanta este polistirenul. Poti sa il iei de la cine doresti, dar sa ai in vedere criteriile despre care ti-am mai vorbit: de grosime (care iti da rezistenta termica dorita), de rgiditate (rezistenta la compresiune), de permeabilitate la vapori si de elementele care-l fac “calitate fatada”, adica sa aiba contractiile consumate din fabrica si sa nu mai lucreze (sa se contracte) dupa ce a fost montat pe perete.Nu te uita prea mult la coeficientul de conductivitate termica λ, care este acelasi pentru tot polistirenul expandat, cu foarte, foarte mici diferente. Acest coeficient este menit sa faca diferenta intre polistiren si alte materiale si mai putin intre tipurile de polistiren.

Daca esti beneficiar,  

Nu te lasa la mana meseriasului sau a firmei. Stabileste-ti pretentiile. Comunica meseriasilor, inca de la inceput, care sunt cerintele tale,  ca sa poti controla indeplinirea lor.

 • Ia-ti o ruleta si un calculator. Masoara si calculeaza suprafetele, fa-ti necesarele de materiale si calculeaza costurile cat mai aproape de realitate.
 • Verifica  materialele. Sa corespunda calitativ si cantitativ cu ce ai stabilit si platit.
 • I-ati un dreptar si si un boloboc si urmareste lucrarile pe parcursul executiei nu doar la sfarsit cand remedierea lor inseamna pagube materiale.
 • Verifica tu planeitatea suprafetelor, orizontalitatea si verticalitatea muchiilor. Verifica diblurile de polistiren daca se desprind din perete, polistirenul daca e montat etans, plasa de fibra de sticla daca e inglobata in adeziv (nu dat adeziv doar peste ea), etc.

Nu lasa lucrarile necorespunzatoare sa treaca asa. Fii ferm si pretentios.

Daca esti constructor,

Nu te lasa prins in capcana beneficiarului care pretinde materiale si executie calitatea intai dar  plateste cat pentru calitatea a doua, a treia sau si mai rau.

 • Negociaza de la inceput foarte ferm cantitatea, calitatea si pretul corespunzator cu pretentiile beneficiarului.

Daca esti si beneficiar si constructor, informeaza-te !

 • Daca vrei calitatea intai, ai grija sa o obtii.
 • Cu putina informare si putin mai multa atentie poti obtine lucrari de calitate, cu materiale de calitate, la un pret rezonabil. Totul este sa gasesti optimul calitate /pret.

Cu bine, Victoria

Reclame